Home / Nieuws /

5 alternatieve behandelmethodes tegen RSI

 

rsi1Iedereen die veel met een computer werkt of op een andere manier vaak dezelfde bewegingen maakt, wordt gewaarschuwd om op te passen voor RSI. Helaas is het vaak al te laat wanneer men er aandacht aan gaat besteden. Dan wordt er pas een bureaustoel aangeschaft voor intensief gebruik of een in hoogte verstelbaar bureau. Wanneer er eenmaal klachten zijn wordt men vaak doorverwezen naar de fysiotherapeut, waarbij de focus vervolgens ligt op verbetering van de houding en spierversterkende oefeningen. Voor wie deze behandelingen geen oplossing biedt is er echter ook nog een aantal alternatieve behandelingen om RSI te lijf te gaan. Helaas worden dergelijke behandelingen nog steeds niet vergoed door verzekeraars.

1. Acupunctuur

Acupunctuur is afkomstig uit de Chinese geneeskunde en behelst het plaatsen van naalden op speciale punten in het lichaam. Hoewel niet erkend als officiële geneeswijze hebben inmiddels wereldwijd zoveel mensen baat bij deze behandelingen dat het ook in het geval van RSI zeker het proberen waard is.

2. Bio-energetica

Bij deze behandelmethode worden er met een zogenaamde Quantum Booster elektrische pulsen door het lichaam gestuurd. Als gevolg hiervan trekken spieren samen en heeft de patiënt een ervaring die vergelijkbaar is met een massage, wat dus zorgt voor een meer ontspannen gevoel.

3. Vibratietraining

Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een trillende plaat, waar de patiënt zijn of haar handen op dient te leggen. Dit gebeurt tijdens een sessie meerdere malen, waarbij de duur varieert tussen de 7 en 30 seconden. Het gevolg is dat de doorbloeding verbeterd wordt en de spanning op de spieren zo afneemt.

4. Haptonomie

Net als acupunctuur is ook haptonomie een behandelmethode die inmiddels wijdverspreid is, maar nog steeds niet als officiële geneeswijze wordt erkend. RSI wordt binnen deze theorie verklaart aan de hand van de spanning, die dus zal moeten worden weggenomen. Dit gebeurt door middel van ontspanningsoefeningen, waarbij er vooral getraind wordt op het omlaag brengen van de ademhaling in de buik.

5. Schokgolftherapie

In de praktijk blijkt deze behandeling goed samen te gaan met fysiotherapie. Schokgolftherapie is erop gericht om inwendig ontstaan bindweefsel  weer te verwijderen. Verbindingen rondom pijnlijke gewrichten kunnen zo weer vrijer bewegen, waardoor de RSI-klachten afnemen.