Home / Nieuws /

Alternatieve vergoedingen in 2013

 

1337951901_lenteakkoord_berichtheaderDe vergoeding van alternatieve geneeswijzen wordt steeds minder. Politieke partijen hebben in het ‘Lenteakkoord’ al afgesproken dat de btw-vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen niet doorgaat. Dus boven het gewone tarief van de behandeling, komt ook nog eens een btw-heffing van 21%.

BIG

Vanaf dit jaar geldt vrijstelling alleen nog maar voor gezondheidskundige diensten die door een BIG-beroepsbeoefenaar worden verleend en die worden gerekend tot uitoefening van dat BIG-beroep (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register is een databank in Nederland, waar alle erkende zorgverleners geregistreerd moeten staan. Daarbij gaat het om de beroepsgroepen fysiotherapeuten, psychotherapeuten, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, verloskundigen en verpleegkundigen. Hier vallen alternatieve  behandelaars dus niet onder. Dit jaar eindigt de vrijstelling dus voor onder anderen pedagogen, osteopaten en acupuncturisten.

Uitzonderingen

Er is in deze wetvorming een uitzondering voor de kinder- en jeugdpsycholoog, de psycholoog arbeid en gezondheid en de othopedagoog-generalist. Deze staan niet BIG-geregistreerd maar zijn gelijkwaardig aan de dienstverleners die daar wel staan ingeschreven. Ook zij ontlopen dus de btw-heffing.