Home / Blogs /

Een eigen praktijk, hoe doe je dat?

 

Mensen die met reiki, massage, meditatie of yoga in aanraking komen, kiezen hier bijna altijd bewust voor. Het is immers een verdieping van jezelf, een goede manier om met jezelf in contact te komen. Al snel zal je merken dat je ook anderen kunt helpen en dan begint het misschien te kriebelen: zou het een goed idee zijn om een eigen praktijk te beginnen?

Dat is natuurlijk een vraag die niet snel te beantwoorden is. Met een eigen praktijk wordt je door de belastingdienst gezien als ondernemer en daar komen natuurlijk een heleboel regels en verplichtingen bij kijken. Je moet voor jezelf dus eerst beslissen of je hieraan wilt en kunt voldoen.

6 vragen voordat je begint

En wat is je uiteindelijk doel? Wil je in je praktijk slechts enkele mensen helpen of is het de bedoeling dat je op een gegeven moment je brood hiermee kunt verdienen? Het is dan ook verstandig om, voordat je een beslissing neemt, eerst de volgende zaken op een rijtje te zetten:

  1. Wil je je praktijk combineren met een baan of ga je volledig voor het zelfstandig ondernemerschap?
  2. Heb je een geschikte praktijkruimte?
  3. Wat is het doel van je praktijk? Wil je alleen behandelingen geven of ook workshops organiseren en cursussen geven?
  4. Hoe wil je ervoor zorgen dat mensen bij jou komen?
  5. Heb je een startkapitaal nodig om je praktijk te verwezenlijken?
  6. Is er niet te veel concurrentie in de buurt?

slider1

Een goede werkplek

Welke antwoorden op deze vragen ook hebt, als je er uiteindelijk voor kiest om helemaal voor je eigen praktijk te gaan, moet deze natuurlijk ook ingericht worden. Volg hierbij je eigen intuïtie, jij bent immers de behandelaar en moet je prettig voelen in je eigen praktijk. Wanneer je de 6 richtlijnen voor een evenwichtige praktijk in het oog houdt, zullen zowel jij als je klanten kunnen genieten van een optimale omgeving.

Waar je bovendien ook goed op moet letten, is dat je een goede materialen en apparatuur aanschaft. Een behandeltafel moet bijvoorbeeld niet alleen comfortabel zijn voor je cliënten, maar jij moet hier zelf aan kunnen werken zonder dat je een verkeerde houding aanneemt. Ook is het verstandig om de behandeltafel zo te plaatsen, dat je er goed omheen kunt lopen.

foto

De financiering

Je hebt ongetwijfeld al bedacht dat het inrichten van je nieuwe praktijk ook het één en ander aan kosten met zich meebrengt. Natuurlijk heb je helemaal zelf in de hand hoeveel geld je hieraan wil uitgeven, maar je ontsnapt niet aan het aanschaffen van enkele noodzakelijke items. De eerder genoemde behandeltafel is natuurlijk een goed voorbeeld, maar er komen vast nog meer uitgaves om de hoek kijken.

Het is natuurlijk fijn als je de inrichting van je praktijk helemaal van je eigen geld kunt bekostigen, maar omdat het om hoge bedragen kan gaan (zeker als er eerst nog het één en ander verbouwd moet worden), is het soms nodig om geld te lenen.

Er zijn eigenlijk 2 soorten leningen geschikt voor deze situatie: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Je kiest zelf hoeveel je wil lenen, maar het verschil is dat je bij een persoonlijke lening het bedrag in één keer overgemaakt krijgt en bij een doorlopend krediet kun je dit verdelen over meerdere periodes. Een kredietverstrekker kan samen met jou bepalen wat voor jou het beste werkt.

Wees de beste

keep-calmVergeet natuurlijk niet, dat je – voordat je ook maar overweegt om een eigen praktijk te beginnen – zelf ervoor moet zorgen dat jij alle vaardigheden in huis hebt om als therapeut aan de slag te gaan. Of je nu reiki wil aanbieden, meditatieworkshops wil verzorgen of een massagepraktijk begint: als je zelf niet voldoende opgeleid bent, zal je meer kwaad dan goed doen. Bovendien merken je klanten onmiddellijk dat er iets niet in de haak is, wat er al snel voor kan zorgen dan mensen voor een ander kiezen.

Want je weet het: mond tot mond reclame werkt het beste, maar zorg er dan wel voor dat jij ook het beste te bieden hebt!