Home / Blogs /

Een eigen praktijk in 8 stappen

 

$_85Je bent er aan uit: je gaat je eigen behandelpraktijk beginnen. Gefeliciteerd, maar houd er wel rekening mee, dat er wellicht meer bij komt kijken dan het van een geschikte ruimte en het reclame maken voor je nieuwe praktijk. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, je tarief of de benodigde verzekeringen?

Zo ga je van start

Een overzichtelijk stappenplan is dan ook onmisbaar! Met deze 8 stappen zorg jij voor een goede start bij het oprichten van een eigen praktijk:

  1. Start Own BusinessSchrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor iedereen die besluit om als zelfstandige aan de slag te gaan, dus ook als je je eigen behandelpraktijk begint.
  2. Vraag een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan. Hoewel de verklaring niet verplicht is, is het de manier om te voorkomen dat er verwarring ontstaat over jouw zelfstandig ondernemerschap.
  3. Sluit je aan bij een beroepsvereniging. Hiermee is het niet alleen duidelijk dat je een professional bent, je kunt ook rekenen op ondersteuning vanuit de vereniging.
  4. Stel je tarief vast. Het is verstandig om even te controleren of er voor jouw beroepsgroep geen maximum tarief is. Dit kun je navragen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
  5. Stel algemene voorwaarden op. Deze voorwaarden zijn onmisbaar bij een eigen praktijk en hierin leg je zaken vast zoals aansprakelijkheid, betaling en het afhandelen van eventuele klachten.
  6. Sluit de juiste verzekeringen af, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, maar natuurlijk ook een ziektekostenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  7. Denk na over je pensioenopbouw. Als zelfstandige zal je zelf voor je pensioen moeten zorgen, dus bedenk alvast wat voor jou het beste werkt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een spaarrekening.
  8. Als je een praktijk aan huis begint, moet je dit meestal melden bij de gemeente. Dit kan ook gevolgen hebben voor de belasting en de waarde van je huis.

IngangPraktijkGoed geregeld

Je zult ongetwijfeld met nog meer zaken te maken krijgen bij de oprichting van je eigen praktijk, maar door dit stappenplan uit te voeren, heb je het grootste regelwerk al verricht. De keuze voor een eigen praktijk is een mooie en spannende beslissing die je goed moet voorbereiden. Een goed begin is immers het halve werk!