Home / Nieuws /

Eerste duurzame energiereus

 

eonAls consument moet je kiezen voor een energieaanbieder. Die keuze is niet altijd even gemakkelijk: er zijn tenslotte zoveel verschillende leveranciers mogelijk. Als je een energieaanbieder heb gekozen, moet je nog bepalen of je groene of grijze stroom afneemt. Bij de meeste leveranciers heb je die keuze, maar het grote Duitse energiebedrijf Eon gaat dat veranderen. Dit bedrijf heeft namelijk aangekondigd volledig over te gaan op duurzame energie.

Waarom duurzaam?

De overstap naar duurzaam is een gevolg van de Duitse Energiewende: in 2011 werd er besloten dat er gestopt moest worden met kernenergie. De overstap naar duurzame energie wordt hiermee sterk gestimuleerd. Eon geeft bovendien aan dat het bedrijf een radicaal nieuwe start wil maken om een antwoord te zoeken op de ‘dramatisch veranderde energiemarkten en technische innovatie’. Ook wil het beter inspelen op de behoefte van bepaalde klanten die steeds meer zelf stroom opwekken. Door de fossiele tak onder te brengen in een nieuw bedrijf, ontstaan er twee nieuwe bedrijven: een groen en een grijs.

image.img.473.187

Gevolgen voor Nederland?

Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen deze wijziging heeft voor Nederland. Op de Maasvlakte staat een nieuwe kolencentrale, die over een tijdje de reeds bestaande centrale moet gaan vervangen. Verder heeft Eon in Nederland negen gascentrales. Er werken zo’n negenhonderd mensen voor het bedrijf in ons land. Wat er gaat gebeuren met de energiecentrales en met de werknemers, blijft nog even afwachten.