Home / Home /

Groene energie: goed voor het milieu en je portemonnee

 

main_home_energy_savingsWe verbruiken in Nederland een heleboel energie. We schaffen steeds meer elektrische apparaten aan, die steeds meer stroom verbruiken. We laten allemaal wel eens de oplader van onze smartphone in een stopcontact zitten, waardoor we elektriciteit verspillen. Als consument kun je een paar dingen doen om bij te dragen aan een groener milieu: ten eerste door zelf energie te besparen, door bijvoorbeeld altijd je oplader uit het stopcontact te halen, apparaten niet op stand-by te laten staan en je huis te isoleren. Een andere manier is om over te stappen op groene energie.

Groene vs. grijze energie

De Nederlandse stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. We kennen zogenaamde grijze energie en groene energie. Grijze energie wordt opgewekt in kolen-, gas- en kerncentrales. Beter voor het milieu zijn groene energiebronnen als waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Nederlandse groene energie is niet alleen afkomstig uit Nederland, maar vooral uit Scandinavië, waar veel waterkrachtcentrales staan. In Nederland wordt slechts 3,8 procent van de energie groen opgewekt, tegenover een Europees gemiddelde van 12 procent. Koplopers zijn landen als Noorwegen (waar 60 procent duurzaam opgewekt wordt) en Zweden (met 47,9 procent).

Goedkope groene energie

Veel mensen denken dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Wel zijn er verschillen tussen verschillende aanbieders. Die verschillen kunnen vrij groot zijn. Het is daarom altijd de moeite waard om aanbieders te vergelijken en om de goedkoopste uit te kiezen. De prijsverschillen ontstaan doordat energiemaatschappijen andere energiebronnen gebruiken. Zo kan de prijs van groene stroom op basis van Nederlandse windenergie en biomassa hoger zijn dan die van groene stroom op basis van waterkracht uit Scandinavië.