Home / Nieuws /

Medicinale werking van cannabinoïdes

 

De meeste mensen kennen cannabis vooral als softdrug die in coffeeshops wordt verkocht en bij beperkt gebruik vrij onschuldig is. Maar sinds enkele decennia ontdekt men ook steeds meer medicinale voordelen van wiet en hasj. Zo hebben bijvoorbeeld patiënten met glaucoom baat bij het gebruik van medicinale wiet omdat hierdoor de oogdruk en daarmee de kans op blindheid afneemt. Mensen die chemotherapie ondergaan en daardoor een verminderde eetlust hebben gaan juist door het gebruik van wiet weer beter eten, wat uiteindelijk ook de gezondheid bevordert. Ook het innemen van medicijnen gaat beter na het gebruik van wiet, omdat het de misselijkheid die de chemotherapie veroorzaakt vermindert.

cannabinoids

Maar roken is toch ongezond?

Dat klopt, vandaar dat er ook voortdurend wordt gezocht naar manier om wel van de positieve effecten van cannabis te kunnen profiteren maar de negatieve bijwerkingen zo veel mogelijk te verminderen. Een alom bekende manier is bijvoorbeeld om wiet of hasj te verwerken in een product als cake of taart. Het nadeel is echter dat het hierdoor wat moeilijker te doseren is. Ook kan er thee van worden gezet, wat het doseren al wat makkelijker maakt. Om het roken wat minder schadelijk en effectiever te maken kan er tot slot ook nog gebruik worden gemaakt van een speciale verdamper. De THC komt hierbij vrij zonder verbanding wat inhaleren van kwalijke stoffen vermindert. Daarnaast gaat er geen THC verloren zoals bij gewoon roken wel het geval is.
medische-wiet

Wat is er eigenlijk wetenschappelijk bewezen?

Veel mensen hebben nog hun twijfels bij het gebruik van medicinale wiet en dat is op zich ook wel begrijpelijk. Het is immers een softdrug en staat daarom niet altijd in een even positief daglicht. Toch zijn er wel degelijk gunstige effecten bewezen tijdens wetenschappelijk onderzoek:

 • Gilles de la Tourette
  Bij deze ziekte nemen de tics af of verdwijnen zelfs geheel bij gebruik van medicinale wiet
 • Multiple sclerose
  Het gebruik van wiet zorgt bij patiënten met deze ziekte er voor dat de spierspasmen afnemen.
 • Aids en kanker
  Deze patiënten ervaren vaak misselijkheid als gevolg van behandeling en medicijnen. Het gebruik van medicinale wiet vermindert dit, waardoor men makkelijker eet en de gewichtsvermindering wordt geremd.
 • Chronische pijn
  Dit kan voorkomen bij verschillende ziektes. Wiet kan er voor zorgen dat men zich makkelijker ontspant, waardoor dagelijkse bezigheden minder problemen opleveren.