Home /

Reiki

 

200241957-001Reiki is een therapie die behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Het woord reiki bestaat uit twee Japanse karakters, ‘rei’ en ‘ki’. Deze betekenen respectievelijk ‘geest’ en ‘energie’. Andere vertalingen zijn ‘universele levensenergie’ of gewoon ‘het leven’.  Bij reiki wordt het lichaam behandeld door met handen over het lijf te bewegen. Hierbij worden lichaam, geest en ziel als geheel gezien. Ontdekker van reiki is Mikao Usui.

 

Mikao Usui
Mikao Usui was een Japanner die werd geboren in 1865 en stierf in 1926. Hij was afkomstig uit een familie die een hoog niveau binnen de samoeraikringen was. Maar Usui is bekend als herontdekker en grondlegger van het zogenaamde Usui Reiki genezingssysteem. Vijf jaar voor zijn dood liet hij zich inwijden tot Tendai-monnik in het klooster op de berg Kurama. Daar las hij de Tibetaanse Tantra Lotus Sutra, waar hij een symboolformule vond, waarmee je Reiki gebruiken kon leren. Het was een eeuwenoude tekst en de interpretatie was verloren gegaan. Maar Usui vond antwoorden in de lessen van Boeddha, over zijn manier van genezen. Hij onderging een bewustzijnsverruimende ervaring. Op de berg Kuruma mediteerde, vastte en bad hij 21 dagen lang. Tijdens één van die dagen werd zijn hoofd gevuld door een groot licht, waarbij hij de energie kreeg om zichzelf en andere mensen te genezen met energie, zonder die zelf te verliezen.


Aardbeving

Tokio en Yokohama werden op 1 september 1923 getroffen door een enorme aardbeving. De hoeveelheid doden en zwaargewonden was erg groot. Het was één van de grootste natuurrampen in Japan. Usui had ondertussen een Reiki-kliniek en leerschool opgezet. Na de ramp werd hij geprezen om zijn helende werk dat hij verrichtte voor vele slachtoffers. Hij deed dit werk gratis en gaf zijn energie door, ‘shoden’, het beginniveau van Reiki. Daarmee konden ook anderen helpen de slachtoffers te behandelen. Door deze successen met Reiki en zijn liefdadigheid werd hij beroemd in Japan.


Nederland

In Nederland zijn verschillende verenigingen en stichtingen voor Reiki. De bekendsten zijn NVRM (Nederlandse Vereniging van Reiki Masters) en Reiki Ryoho. Sommige zorgverzekeraars vergoeden Reiki. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar.