Voedingssupplementen tijdens de zwangerschap

 

Pregnant woman with fruitAls je zwanger wil worden is het advies om extra foliumzuur te slikken. Je hebt dit nodig vanaf vier weken voordat je zwanger wordt tot en met de eerste acht weken van je zwangerschap. Foliumzuur speelt een rol bij de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het slikken hiervan verkleint de kans sterk op een open ruggetje, open gehemelte of hazenlip.

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook vitamine B11 genoemd en zit onder andere in (groene) groenten en volkoren producten. Tijdens het begin van je zwangerschap heb je hier zoveel van nodig dat je dit niet uit je gewone voeding kan halen. Daarom wordt aangeraden om een voedingssupplement te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om alleen foliumzuur te slikken of een speciaal multivitamine preparaat voor zwangere vrouwen – daar zit het altijd in.

images (1)Calcium

Daarnaast wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken. Je hebt dit nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de botopbouw van het ongeboren kind en van het behoud van de botten van de zwangere vrouw. Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar vaak is dat niet voldoende – zeker niet tijdens de zwangerschap.

Visolie

Er bestaan veel speciale multivitamine preparaten voor tijdens de zwangerschap, waar behalve foliumzuur en vitamine D van alles in zit. Met name extra ijzer en calcium zijn ook van belang, net als visolie. Het laatste speelt een rol bij de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kindje.