Voedingssupplementen

 

voedingssupplementenEen voedingssupplement is een voedingsmiddel dat gebruikt kan worden als aanvulling op de dagelijkse voeding. Zo een supplement bevat vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen en is bedoeld om de gezondheid te verbeteren. Dit soort voedingsmiddelen zijn te verkrijgen in verschillende vormen: als pillen, druppels, capsules, drankjes of bijvoorbeeld poeders. Een voedingssupplement bevat vaak meerdere vitamines of mineralen tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld bij een multi-vitamine pil.

Advies

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende voedingsmiddelen binnen en heb je eigenlijk geen voedingssupplementen nodig. Dit is althans het huidige advies van het voedingscentrum, dat geldt voor ´de meeste mensen´. Er zijn wel speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben en het advies krijgen om hiervoor dan ook wel voedingssupplementen te gebruiken. Het gaat hier om vrouwen die zwanger zijn (of dat willen worden), kleine kinderen en ouderen. Daarnaast is er een groep mensen voor wie het wel verstandig is om hun voeding aan te vullen, maar voor wie dit geen officieel advies is. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die eenzijdig eten, veganisten, mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, rokers en alcoholisten.

Als je een voedingssupplement gebruikt moet je er niet meer van innemen dan staat aanbevolen op de verpakking. Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn als je er teveel van binnenkrijgt.